Veelgestelde vragen thuiskopievergoeding
Algemene vragen
Dat weten we helaas niet van tevoren. De hoogte van uw vergoeding is namelijk afhankelijk van verschillende factoren: de jaarlijkse inning van Stichting de Thuiskopie; hoeveel uitgevers zich aanmelden; en de verschillen in omzet van uitgevers. Uw uiteindelijke vergoeding is daarom relatief en wordt per categorie bepaald. Uitgangspunt is dat iedere uitgever een redelijk bedrag krijgt.
Wij streven ernaar de thuiskopievergoedingen rond de zomer uit te keren, in augustus of september.
Zodra alle betrokken uitgevers hun omzet hebben opgegeven stelt PRO een verdeelsleutel op. Stichting de Thuiskopie keert vervolgens het totale uitgeversaandeel van de thuiskopievergoedingen uit aan PRO, waarna wij de gelden zo snel mogelijk verdelen en uitkeren.
Stichting PRO keert vergoedingen uit die het jaar daarvoor zijn geïncasseerd door Stichting de Thuiskopie. In 2023 ontvangen uitgevers de thuiskopievergoeding over 2022. Deze informatie kunt u terugvinden op uw factuur in de webportal.
Nee, dat hoeft niet: de thuiskopievergoeding is een netto vergoeding. Uitgevers ontvangen namelijk enkel het ‘uitgeversaandeel’ van de thuiskopievergoeding. Het ‘auteursaandeel’ keert Stichting Lira uit aan (freelance) auteurs.
Nee, uitgevers hebben namelijk recht op deze vergoeding. Stichting PRO houdt wel administratie en btw in op het totaal beschikbare brutobedrag van de reprorechtgelden. Daar merkt u niets van: u ontvangt uw bedrag netto.
Stichting PRO is een non-profit organisatie en probeert de administratiekosten altijd zo laag mogelijk te houden. Het College van Toezicht Auteursrechten (CvTA) ziet hierop toe.
Omzetopgave doen
Het ‘omzetbedrag per titel’ berekent u als volgt:
- Tel per titel de netto omzet op uit print, digitaal, online en netto advertentie-inkomsten.
- Noteer dit ‘omzetbedrag per titel’. Deze kunt u invoeren in de tabel onder ‘omzet’.
Tip: U kunt de data verzamelen in een Excel-bestand en deze kopiëren en plakken in de portal.
Let erop dat de bedragen ‘schoon’ ingevuld moeten worden (zowel in het Excel-bestand als handmatig invoeren). Gebruik daarbij geen punten en komma’s. Vul bijv. niet ’23.000’ in, maar ‘23000’.
Kies bij twijfel de best passende bij de publicatie. Doe dit naar eigen inzicht; als uitgever kunt u dit namelijk het beste beoordelen. Er kan helaas niet worden afgeweken van de categorieën. De vergoedingen worden namelijk per categorie geïncasseerd, verdeeld en uitgekeerd.
De thuiskopievergoeding is een vergoeding die door consumenten wordt afgedragen en heeft betrekking op kopieën die consumenten voor eigen gebruik maken. Professioneel gebruik is daarmee uitgesloten.
Vanaf de omzetopgave 2024, waar wij uitgevers om de omzet over boekjaar 2022 vragen, kunt u óók de omzet van uw huis-aan-huisbladen (HAH) opgeven. De 20%-eis is namelijk komen te vervallen met de implementatie van de zgn. HP/Reprobel-fix. Uitgevers van HAH-bladen hoeven dus niet langer het aandeel makers in loondienst te specificeren aan Stichting PRO. U kunt uw omzet opgeven in categorie 1: kranten.